Hem |  Företaget | Inspiration | Kontakt |


 Mossviks Möbelrenovering - målningstekniker
 

MÅLNINGSTEKNIKER

Bets- och dekormålning
De gamla dekorationsteknikerna bevaras, utvecklas och används ofta såväl i offentlig miljö som i hemmiljö. Vi kan ofta se bl a ådrings- och träimitationer i kyrkor, slott och herresäten. Ofta görs imitationer med oljelasyr och oljefärger men dekorationerna kan även utföras i vattenburna färger.

Träimitationsteknik
Kammålning; Detta är en gammal men enkel metod att utföra mönster i våt lasyrfärg. Till kammålning används olika verktyg av gummi, plast och stål, vilka ger olika mönster.

Ådringsmålning
Syftet med att ådringsmåla är att få ytan att se så naturtrogen ut som möjligt. Att hitta rätt färg och ton, där bottenfärgen ska matcha den ljusaste färgen i det träslag som skall imiteras och lasyren den mörkaste. Därefter ska bottenfärg och lasyr matcha varandra i närliggande toner. Till de träslag som är relativt lätta att imitera hör furu, ek och mahogny. Förr gjordes mahognyimitation  ofta på gamla skåp/byråer som var utförda av enklare träslag.

Bets- och vaxbehandling
Till skillnad från färg och lack, som i huvudsak ligger som en skyddsyta ovanpå träet, så tränger oljebets in i träet.

Oljebets används ofta i renoveringsarbete, där gamla möbler skall renoveras och återskapas till en vacker möbel.  Även här är underarbetet mycket viktigt; de skadade områdena skall lagas och ev fyllas i med trämassa för att sedan  slipas/putsas och rengöras. En lagad yta tar inte emot betsen som den rena träytan gör, vilket medför att vi använder olika infärgningar/tekniker med bl a konstnärsoljefärg samt infärgningspennor i olika nyanser för att kunna imitera träets ådring innan betsen läggs på.

Vaxbehandling
Ofta avslutas ett infärgningsarbete med en oljevax- eller hårdvaxbehandling beroende på vilken möbel som gjorts i ordning. Oljevaxbehandling ger tillbaka möbeln sin lyster och sin skyddande yta medan hårdvaxbehandlingen ofta används till en bordsyta, där det ställs höga krav på tålighet. Med hårdvaxbehandlingen kan man också polera upp ytan så att den ser ut som om den vore lackad.

 

Mossviks Möbelrenovering

 
TJÄNSTER

►Omklädning och stoppning
►Träarbeten
Ommålning
Målningstekniker

 

FOTOGALLERI
Klicka för större bild 

 

Lene Ivarsson
bets- och dekormålning
träimitationsteknik
ådringsmålning

bets- och vaxmålning

vaxbehandling

möbelrenovering

gamla möbler

antika möbler